Akademici dokazovali, že propagandu najdeme třeba i v seriálech a „dokumentech“

ctvrthodinkaPedagogové Filozofické fakulty Univerzity Palackého veřejně a neformálně přednášeli na téma propaganda v rámci Akademické čtvrthodinky, projektu studentů a absolventů téže fakulty. Několik desítek posluchačů mělo možnost nahlédnout na toto téma celkem z devíti různých pohledů. 

O tom, že čtvrthodina nemá vždy patnáct minut se mohli minulý týden přesvědčit účastníci Akademické čtvrthodinky, v rámci kterého proběhl vůbec poprvé večer plný populárně-naučných prezentací zaměřených na vše a ještě více týkající se propagandy, navíc tematicky v olomouckém 15 Minut music clubu.

Akce začala v symbolický čas 20:15, což však byla také poslední spojitost s jednou čtvrtinou hodiny. Na řadě byly krátké, maximálně osmiminutové výstupy pedagogů FF UPOL. „Tam, kde je to možné, se opíráme o osobní zkušenosti členů štábu s pedagogy, v ostatních případech dáme na doporučení studentů. Vždy ale přihlížíme k odbornému profilu akademiků“ okomentovali výběr řečníků organizátoři akce.

Před publikem čítajícím několik desítek posluchačů se tentokrát vystřídalo celkem devět řečníků, kteří se snažili co nejstručněji vysvětlit jimi vybranou tematiku. Vedle typických příkladů náboženské a politické propagandy zazněly i ty méně zjevné. Například dokupropaganda, která značí snahu tvůrců vyvolat v divákovi pocit, že sleduje dokument a uvěřil jeho obsahu, přestože sledují snímek dramaturgicky propracovaný obdobně jako běžné fiktivní filmy, které mají za cíl zapůsobit na emoce diváka.

Dalším netradičním druhem propagandy může být takzvaný queer baiting, neboli „queer vábení“. K tomuto jevu dochází tak, že tvůrci (např. filmu) záměrně mezi postavami stejného pohlaví naznačují vznikající vztah nebo erotické sblížení, avšak s tím, že k tomu doopravdy nikdy zcela nedojde. Tímto způsobem si tuto skupinu diváků napětím udržují. Jeden z vystupujících si dokonce za příklad propagandy vybral chování mravence infikovaného motolicí, kterému parazit opakuje příkaz, jenž mravenec následně splní a umožní tak parazitovi přemístit se do dalšího hostitele.

„Akce naprosto naplnila, spíš předčila očekávání. Jednak se nám podařilo skrze sociální sítě nalákat dostatek posluchačů, klubové prostředí formátu dobře vyhovovalo a navíc se dramaturgický výběr pedagogů ukázal jako dobře namícháný elixír na odhalování propagandy,“ shrnul akci organizační tým.

Přidat komentář